Fotoutskrifter och pappersval

Efter några om och men så har jag nu fixat mig en fotoskrivare. Varför? jo jag vill kunna erbjuda dig som kund bättre priser och själv ha kontroll över känslan i bilden. Beroende på pappersval så kan känslan i bilden förändras markant och skapa en oönskad effekt.

illustration av papperstyper och dess glans i starkt ljus

Här har vi 3 olika papper som visar på hur mycket och hur reflektionen ser ut i pappret. Lilla utskriften ett blankt papper. Vägen är på ett väldigt matt papper. Stora bilden längst bak på ett halvmatt papper.

Känslan i pappret

Beroende på ditt användningsområde av utskriften och hur länge du vill bevara fotot skulle jag välja olika papper.

För lite mer vardagligt bruk med bilder som sitter uppe på kylskåpet eller en enklare tavla/poster i barnrummet som barnen gärna byter ut ganska frekvent skulle jag välja ett standardpapper för utskrifter. Även i många traditionella fotoböcker med plastfickor för 10x15cm brukar standardpappret vara vanligt. Vill du skriva ut stora utskrifter med standardpapper krävs det att utskriften är monterad/limmad eller facemounted på kapaskiva eller plexiglas mm, annars kan pappret buckla sig och därmed skapa oönskade reflektioner.

För utskifter som har större betydelse och som du vill bevara över en längre tid är Fine art papper något att föredra. Pappret är betydligt tjockare än vanligt standardpapper. Det ger en större känsla av kvalitet och lyx. Utskrifter av Bröllopsbilder familjebilder och printshop gör jag alltid på Fine Art papper, för jag vill ge er bästa kvaliteten. Dessa pappren håller formen bättre än tunnare papper men kan vid stora utskrifter buckla till sig något, men inte i samma utsträckning standardpapper.

190gsm = Tjockleken på traditionellt fotopapper som används ofta i posters och mindre utskrifter.

300gms + = Fine Art-Papper. Tjockt och finare papper som ofta andas lyx och bevarar känsla av kvalitet.


Olika ytor på pappret

Det finns mängder med papper och varianter av glansigt och matt. Här listar jag de stora skillnaderna mellan olika papperstyperna.

Blankt papper som ofta benämns som Glossy

Ett av de mest traditionella fotopappren som ofta sattes in i äldre fotoböcker i storlek 10x15 cm.

+Blank yta som är lättare att torka av vid olycka

+Hög konstrast och skärpa. Svart blir svart i bilden.

-Ytan är väldigt blank och då reflekterar den allt ljus. Lämpar sig då inte lika bra i rum med starkt hårt ljus.

-Lätt få fingeravtryck

-Väldigt ofta en känsla av billigare papper.

Halvblankt

Många tillverkare har egna namn för denna typ av papper: Luster/Pearl/Satin/Semigloss/Semimatte

Dessa papper är lite mitt emellan blankt och matt papper, precis som namnen skvallrar om. Jag brukar ofta tycka att dessa papper påminner väldigt mycket om skolfotona jag fick i skolan som barn. Papperstrukturen tycker jag ofta påminner om ett väldigt fint sandpapper fast i lite glansigare yta. Detta papper finns i väldigt många olika typer av enklare papper och väldigt tungt papper. Testade häromdagen Cansons Prestige 2 papper på 340gsm. Pappret kändes väldigt bra kvalitetsmässigt åt det lite mattare hållet i skalan jämfört med Canons Pro Luster som är lite tunnare samt högre blänk. Återigen allt beror på vad som är viktigt för dig med just din utskrift!

Matt papper

Matt papper brukar ofta förekomma i kontorspapper, tidningar, böcker, akvarellpapper. Finns en uppsjö av olika typer av varianter även i denna sektor men oftast brukar dessa papper ha lite svårare med svärtan i bilderna.

+- svärtan blir lite mattare men ofta beror det på papperstyp. Det medför ofta lite lägre kontrast.

+Ytan reflekterar inget och då skapas inga störande reflektioner i ljusa & hårt belysta rum.

+Känns ofta lyxigare än blankt papper speciellt om det är av tjockare typ.

-Mer känsligt för repor

Tidigare år använde jag ofta blankare papper men med åren har jag fått upp känslan mer för de mattare papperna och experimenterat mer med dem. Jag tycker att jag hittat en bra balans i svärtan så att den inte känns dassig. Jag föreslår oftast ett mattare papper till mina kunder.


Strukturen på pappret

Pappret kan ha olika strukturer och olika nivåer av struktur. Slätare yta låter bilden tala för sig utan att ge inverkan på upplevelsen av motivet. Ett papper med struktur påverkar bilden mer då ojämnheterna i pappret skapar lätta “skuggor” i motivet och kan på så sätt skapa mer liv åt en slät himmel med få färgnyanser. Dessa brukar jag uppleva som mer exklusiva. Jag föredrar ofta struktur på pappret när himlen är väldigt ljus för att då skapa mer liv till bilden.

Känner ni er tveksamma om vilken typ av papper ni vill ha för era utskrifter så kom förbi och kika och känn efter. Via bilder på en skärm är det ofta väldigt svårt att skapa sig en rättvis bild av papprets karaktär i vissa fall är det omöjligt att se små olikheter mellan svärtan och färgåtergivningen på skärmen.

Vill ni kolla in och beställa ett mer personlig väggdekoration kolla in min printshop.

Föregående
Föregående

Klubb Mästerskap CK Hymer